Fire ting man kan lære af Nico Marquardt vs. NASA-historien

Søger man her søndag på “Nico Marquardt” +NASA giver Google 15.000 svar.

Skoleeleven der skrev en opgave om en asteroide, og måske – måske ikke sagde, at han havde korrigeret NASA, blev verdenskendt på få døgn.

Først kom korrektionen fra NASA, der aflivede historien.

Nu kommer de mere grundige gennemgange af, hvad der egentlig skete. Både Spiegel.de og ZDF’s “Heute”-magazin har en gennemgang af sagen.

Angiveligt er fejlkilden et interview med Bild Zeitung. Og ifølge ZDF, så har Nico Marquardt åbenbart selv været for vidtløftig.

Nu er det lidt farligt at konkludere alt for hårdt i en sag, hvor det er svært at få adgang til kilderne. (Jeg har stillet spørgsmål til Potzdamer Neueste Nachrichten, Nico’s skoleleder og AFP, men ingen har svaret).

Jeg ser fire ting man kan notere sig:

1) Kildekritik: Med Bild Zeitung som grundkilde, burde advarsels-lamperne vel have blinket på redaktionerne.

En knægt der går i 7. klasse er næppe heller så medievant, at han kan forventes at være dygtig til at styre journalister, der ser en typisk David vs. Goliath cliche-historie. Ja, måske har han været for vidtløftig i sin omtale af, hvem der har hjulpet ham med udregningerne.

Men, hvorfor slog den kritiske sans ikke lidt til. Hvor stor er sandsynligheden for, at en 7. klasse-elev har resurser til at beregne afvigelser i en asteroides baneforløb frem til 2036?

Eller ganske simpelt: Hvorfor bad ingen om dokumentation for, at NASA/ESA angiveligt gav knægten ret – før de sendte artiklen ud i verdenspressen? Uden den detalje var der jo ikke rigtig nogen historie.
2) Online-mediernes arkiv politik er endnu engang blevet udstillet som mangelfulde. Der findes hundredvis af websites, der stadig har den forkerte historie online.

Kun ganske få har sørget for at korrigere den oprindelige historie, eller at linke til en opdateret artikel, hvor NASA afkræfter historien.

(Politiken.dk er en positiv undtagelse: 1: Tysk skoledreng korrigerer NASA, 2) NASA: Vi har regnet rigtigt.

3) Man skal ikke lægge indhold på en server som man ikke ønsker publiceret. Her fire dage efter har BT stadig rubrikken “MÅ IKKE LÆGGES PÅ: NASAs brøler afsløret af 13-årig: Jorden nærmere udslettelse
4) Klikbare bylines er en fortrinlig ting, hvis man gerne vil have rettet sine fejl i tide. (BT og Bild.de har en byline der ikke er klikbar, Potzdamer Neueste Nachrichten har slet ikke byline på historien).

(opdateret søndag)

One response to “Fire ting man kan lære af Nico Marquardt vs. NASA-historien

 1. Kære Ernst

  Det er et rigtig sjovt eksempel på dejligt mange medie-dårligdomme samlet i een lille historie.

  Først og fremmest fuldstændig mangel på kildekritik og manglende lyst til at korrigere, når man én gang har bragt den forkerte historie videre.

  Men også en absurd mangel på proportionssans: For hvis nu drengens udregninger var rigtige, burde overskriften på historien være, at der er en pæn sandsynlighed for, at jorden bliver udraderet om få årtier. Eller til nød at NASA, der styrer rumfærger og holder øje med, om bliver ramt af asteroider, ikke er pålidelig.

  Men det er der ikke nogen af medierne, der er særligt optaget af. Det er langt sjovere at skrive, at NASA er overhalet af en 13-årig dreng. Også mere menneskeligt og humoristisk, men ikke rigtig betryggende adfærd fra den fjerde statsmagt.

  På mange måder ligner det en af de klassiske vandrehistorier, som til alle tider har tøffet frem og tilbage mellem landene, overbragt af ukritiske nyhedsbureauer. Og det viser, at nettet har nogle af de samme svagheder som fortidens nyhedsformidling: Så snart historien kommer tilstrækkeligt lang væk fra kilden – for eksempel over på den anden side af en landegrænse – så stopper den aktive kildekritik. Det er stadig for fjernt for de fleste journalister at tjekke en kilde, som befinder sig i et andet land.

  Jeg har tilladt mig at “låne” historien om historien til et foredrag, jeg skal holde om mediernes arbejdsmåde mm.

  Mange hilsner, Kim Mesterton.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s