Twitter – Værktøjer til at fange “Nu&Her”-samtalen

Meget tyder på, at Twitter kan gå hen og blive det værktøj, der bliver brugt til den “løbende samtale” på nettet. Her er nogle værktøjer der kan hjælpe, hvis du vil bruge Twitter mere.

Hvad skal vi med Twitter
Tidligere har man talt om, at bloggen var det værktøj som kunne gribe den hurtige samtale. Bloggen blev både brugt til korte statements og længere – mere analyserende indlæg. Det var også stedet, hvor man samlede gode links og lagde billeder op.

Men, siden har en lang række andre værktøjer suppleret bloggen: Facebook (netværk), Twitter (status-beskeder), Del.icio.us (links) og Flickr (fotos). Hver især specialiserede værktøjer som er gode til een enkelt ting.

For journalister er det interessant i tre sammenhænge:

1)  Ved store begivenheder er det flere gange sket, at det først er blevet offentliggjort på Twitter. Den efterfølgende samtale gør det også muligt hurtigt at finde øjenvidner, flere kilder, fotos, kort, etc. 

2) Twitter kan også være en fremragende dialog-kanal for mediehuse, hvor man kan man stille spørgsmål til andre, der er med i en begivenhed.

3) Endeligt er Twitter også et fortrinligt værktøj til at rapportere i mikro-format fra live-situationer.

Få mere ud af Twitter
Men Twitter har også mangler.  Twitters egen hjemmeside er f.eks. lige så simpel som hele grundprincippet i de hurtige beskeder. Lige så snart tingene går hurtigt eller der er meget information derude, er der brug for bedre værktøjer.

Her er nogle få. Foreslå gerne flere i kommentar-feltet eller på Twitter-adressen: @ernstpoulsen.

Search.Twitter
Twitter’s hovedside fokuserer på samtalen. Men – Twitter har også en søgefunktion – http://search.twitter.com – hvor du kan søge i alle samtaler og se de mest hotte emne-ord. Vigtig detalje: I højre spalte kan man vælge kun at følge tweets, der er skrevet på dansk. Det er også muligt at få et rss-feed for en søgestreng, så man kan flytte overvågning af et emne med over i andre værktøjer (f.eks. iGoogle, Feedreader, Tweetdeck, etc). Mens jeg skriver dette ligger genvejen til søgefunktionen nederst på siden, men Twitter skriver, at de er ved at flytte servicen op i topnavigationen, så den bliver nemmere at finde).

Husk at du også kan søge i Twitter-beskeder på Overskrift.dk

Tweetdeck
Ved at installere Tweetdeck kan man dele de forskellige dele at ens Twitter-diskussion op, så overblikket ligger i venstre spalte og samtalerne (direkte og @-tweets) ligger i de to højrespalter. Tweetdeck forandre Twitter til at være mere end samtale fordi samtalerne bliver langt mere overskuelige. Ved at tilføje nogle af nedenstående værktøjer kan man både overvåge de hotte emner og ens egne diskussioner.

Twitterfall
Ved første øjensyn vælter alle verdens Tweets ned over skærmen når man går ind på http://www.twitterfall.com. Men – Twitterfall har rigtigt gode værktøjer til at sortere efter geografi og populære emneord. Det gør det pludseligt muligt at holde øje med alle, der taler om een bestemt ting. Det er brugbart. Desværre kan man (endnu) ikke søge på dansk-sprogede Tweets. (OBS: Min computer låser fast, når jeg har Twitterfall åben, så… sørg for at starte på en maskine med rigeligt med fri hukommelse.)

Retweetradar
Retweetradar holder øje med de Tweets der bliver videresendt (retweeted – forkortet RT), og viser hvilke ord, emner og links der oftest optræder i netop disse Tweets.

Twitterurly
Twitterurly holder øje med hvilke sider, der linkes til i Twitter-samtaler lige nu.

Twitter/trending
Man kan abonnere på Tweets med hotte emne-ord på www.twitter.com/trending

Twitscoop
Twitscoop holder øje med, hvilke emne-ord (#-tags), der er populære lige nu og leverer en grafik der viser om ordet stiger eller falder i popularitet.

Twitterlocal

Ved at installere Twitterlocal kan du i et lille vindue følge tweets fra et bestemt geografisk sted. Husk at gøre den geografiske rækkevidde større end standard-indstillingen.

Tweetr.dk
Det nystartede danske site Tweetr.dk forsøger at skabe overblik over danske Twitter-brugere. På “Public”-siden målet er, at man kan se alle danske Tweets.

Twitpic
Twitpic gør det nemt for brugerne at sende fotos fra deres mobil – direkte til deres Twitter-status. Derfor sender en del brugere deres billeder den vej på nettet. Hvis du leder efter friske nyhedsfotos, så husk også at checke www.Flickr.com, som også har værktøjer til hurtigt at sende fotos på nettet fra mobilen.


Endnu flere Twitter-værktøjer

Hvis du har brugt Twitter længe – og meget – er listen ovenfor ikke nok. Kig videre her:
* Paul Bradshaw: Twitter tools
* Mashable: Twitter toolbox

Hvad skriver andre om Twitter:
* Trine-Maria Kristsen: Hvad er twitter for noget
* Karin Høgh: Sig det med maks. 140 anslag
* Twitter co-founder Evan Williams: TED speach (How Twitter’s spectacular growth is being driven by unexpected uses)
* Steve Outing: Find the Nuggets in Twitter – Friendfeed
* Steve Outing: OK – Now do you get why Twitter is important


Twitter-statistik

Jeg har læst lidt på statistikkerne, og snakket med folk der følger den danske del af Twitter. De anslår at:
*  der findes 3-5.000 danskere på Twitter.
* Internationalt svinger tallene fra 3-6.000.000 brugere. (Et enkelt estimat siger, at kun 1,5 million er aktive.)
* Twitter har angivet væksten sidste år til at ligge på 900%.
 

Djævlens advokat
Mens jeg så hyper Twitter, er det måske passende med lidt anti-hype. Så djævlens advokat får det sidste ord: Der findes ikke officielle brugertal for Twitter i Danmark, og derfor er det ikke til at sige, om Twitter slår an. En ting der taler imod er, at Facebook er vanvittig stærk i netop Danmark, og dermed måske har grebet markedet for “nu&her”-opdateringer. Den almindelige brugerne orker måske ikke et værktøj mere.

Denne artikel er i beta. Hjælp med at tilføje dine favoritværktøjer i kommentarfeltet. Tak til @spiri (Søren Hugger Møller), Mark Jensen, Paul Bradshaw, Karin Høgh, m.fl.

6 responses to “Twitter – Værktøjer til at fange “Nu&Her”-samtalen

 1. Det er en fin liste som dækker mere end rigeligt – jeg ville selv synes at search.twitter.com, twitter.com/trending samt TweetDeck burde dække behovet for enhver hardcore Twitter-bruger, men fx Twitterfall er også super smart til at følge dramatiske begivenheder som fx da flyet gik ned på Hudson-floden.

  Desuden har jeg en lille kommentar til Twitters brugerbase Danmark, som der rigtigt nok ikke er eksakte tal på. Jeg arrangerede i samarbejde med min kammerat Kristoffer (@solberg) den danske del af Twestival (http://copenhagen.twestival.com), hvor vi havde regnet med at vi med nød og næppe ville kunne skrabe 50 Twitter-brugere sammen til et event i en gods sags tjeneste. Det endte med at der kom 120 og med flere der meldte ud de var forhindrede, men interesserede.

  120 lyver ikke af mange når en Facebook-fest i Kongens Have kan trække tusindvis af mennesker, men det viser samtidig meget godt hvor stor interessen er for Twitter blandt de “digitale first-movers” i Danmark. I september skrev @Kahrzdn et tweet (http://twitter.com/Kahrzdn/status/930314429) der antydede at der er omkring 3000 brugere i Danmark, hvilket er et svært tal at bekræfte. For det første fordi den søgemaskine han brugte til det ikke er aktiv pt. og fordi det ikke er alle brugere der har skrevet deres location korrekt ind – eller slet ikke har skrevet nogen. Dog har jeg siden det tidspunkt oplevet at der kommer flere og flere danskere på, så mit bud vil være omkring 5000 på nuværende tidspunkt. Jeg kan ikke bygge det på alverden, men det er på vej til at blive mere og mere populært. Heldigvis.

  Jeg håber kommentaren kan bruges – har ikke tid til at gøre den kortere 🙂

 2. Jeg faldt lige over http://twimailer.com, som ser rigtig lækkert ud.

  Det er ganske enkelt en service som sender bedre e-mails end dem Twitter selv sender.

  Og sp vil jeg da også anbefale DestroyTwitter, en ander Twitter-klient, som jeg er blevet ret vild med.

 3. Pingback: Twitter - guide for mediefolk | Strøbech's boks

 4. Pingback: Twitter: Guide for mediefolk | Strøbechs Boks

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s