Det åbne net – lidt sjovere

En gang imellem får man fingrene i noget, som er lidt sjovere. Sådan et projekt har jeg siddet med de sidste par døgn.

DR lancerer som sædvanligt en kandidat-database op til Kommunalvalget. Det er ikke noget lille projekt, for der skal holdes styr på 7-8000 kandidater, og der er afhængigheder i mange retninger. Men, databasen er i luften, og kandidaterne er ved at udfylde deres profil-sider. Så langt så godt. (Tak til DR Aktualitet, Interaktiv Produktion og Research).

Det der gør projektet lidt sjovere er, at vi har prøvet at åbne bare lidt for indholdet i år. Denne gang er det muligt at lave et udtræk, så man kan vise stemmesedlen på sit eget site. Eller rettere, man kan vise alle dem man vil. Man kan såmænd gå DR i bedene og prøve at give et bedre overblik, end det vi giver på www.dr.dk/valg.

Noget af det gode ved at åbne på den måde er nemlig, at andre nogle gange gør det bedre.

 • Informationsarkitekt Søren Johannessen har straks lavet en udgave, hvor man kan få DRs stemmesedler på Google Earth. Det er lidt mere cool end de drop down-menuer vi har nået at få i luften. Link: Google Earth
 • Søren Storm Hansen har kombineret oversigten over Folketingskandidater med målrettede søgninger på Google, Facebook, Billeder, etc der kan give een samlet indgang til en kandidat. Link: Valg Mashup

Et par mediehuse har også reageret hurtigt inden for et døgn nået at få servicen i luften. De regionale aviser har valgt at integrere det med de lokale sider, men Jyllands-Posten stadig er ved at bygge forskellige indgange.

Endeligt har et par kommuner ringet, men jeg har endnu ikke nået at tjekke om de har fået det i luften endnu.


Sjovere og bedre produkter

Det der typisk sker med halvstore projekter er, at vi har så meget fokus på at få grundproduktet til at virke, at vi ikke har kræfter til at lave alle mulige lækre varianter. Men, det fokus og den viden har andre, som f.eks. Søren Johannessen, der har kunnet lave en Google Earth udgave meget hurtigere end vi nogensinde kunne.

I andre tilfælde er det en fordel at nå ud til helt andre målgrupper. JydskeVestkysten og Sjællandske Medier har meget bedre fat i folk i deres lokalområde end vi nogensinde får. Helt konkret har vi fået flere henvendelser fra lokale partifolk som opdager, at de endnu ikke har fået opdateret valg-listerne, da de så stemmesedlen på avisens site. Det giver en ærlig synergi, hvor de får mere indhold, og vi får bedre feedback og kan levere et bedre produkt.

Det er giver en rigtig god mavefornemmelse at se, at nogle af de ting vi laver kan give værdi hos andre. Det er lidt sjovere end bare at publicere selv og så sidde og vente på om bruger-statistikken går op eller ned. Jeg ved ikke hvad det er, men når man arbejder med denne type projekter, så er folk ganske simpelt i bedre humør og mere smilende.


Link-overblik
:

Husk: Har du brugt servicen på din egen side – send en mail til erpo@dr.dk

7 responses to “Det åbne net – lidt sjovere

 1. Strålende initiativ. Så skal der bare lidt mashup til, som indsamler data om kandidaterne fra hele nettet: Kommunevalg 2009 – kandidaterne.

 2. Ja, vi smiler også, for samarbejdet med DR også betydet et par gode arbejdsdage på webredaktionen hos sn.dk.
  Nu kan vi præsentere de kandidatlister, vi ikke selv har haft resurser til at lave, endda med link til kandidaternes små profiler, hvis de ellers får lagt deres informationer på.
  Det har været meget pudsigt at opleve, at partier og kandidater henvender sig til os, for at få listerne suppleret eller rettet, men det hjælper vi selvfølgelig også med at videreformidle.
  Net-brugernes veje er meget interessante at fundere over.

 3. Pingback: Kommunevalg 2009: kandidaterne på nettet

 4. Det ville bestemt være rart, hvis der kom mere af den slags, og alle blev bedre til at dele. Der er ikke meget journalistik i en sådan kandidat-database, og der er bestemt ingen grund til at have to. Det er godt, at DR deler, så andre kan bruge kræfter på noget andet (som de forhåbentlig deler).

  Vi er mange, der drømmer om The next Web of open, linked data.

  Medierne har desværre ikke rigtig forstået det. Det har Google, som får meget skæld ud for at “stjæle” indhold. Men de er faktisk rigtig flinke til at give og skabe noget værdifuldt. For eksempel ved dækningen af valget i Indien: Google dækker valget.

 5. Så kan Regionalvalget 2009 også ses i Google Earth med mix fra DR’s kandidatdatabase – KML fil her.

  Jeg har skrevet et blogindlæg om det på microformats.dk

 6. Så er der 100 KML filer – så man nu kan linke fra en hjemmeside/blog til hver enkelt kommune + Christiansø og kun få serveret alle kandidaterne på Google Earth fra det ønskede område.

  Indeks over de 100 KML filer finder du her

  Fx kommuner, biblioteker og lokalmedier kan via et link til KML fil sende deres brugere ud på Google Earth og se de lokale kandidater.

 7. Er det her en enlig svale er eller er sket et holdningsskifte i DR? Vil man kunne se frem til mere åbenhed og tilgængelige data?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s