Jeg har indstillet Dorte Toft til Cavling-prisen.

For en uges tid siden besluttede jeg mig for at indstille Dorte Toft til Cavlingprisen. Samtidigt bad jeg om hjælp og kommentarer. Det blev til en hel stribe kommentarer – og en håndfuld personer, der skrev under som medforslags-stillere. Tak!

…Opdatering: Ud af 70 indstillinger, er Dorte Toft nu blevet en af de fem nominerede. Skrivearbejdet gav mening. 🙂

Jeg mener hun fortjener en indstilling for et solidt stykke arbejde, der har givet effekt (Stein Bagger-sagen) – og for at vise vejen med brugen af nye medier. Dertil kommer, at hun er et forbillede for kvinder, der overvejer at dække “hårde” områder som IT.

Du kan læse den endelige indstilling her: http://docs.google.com/Doc?docid=0ATF4FZ2E2XSfZGQybTU4djlfMGQ2a3I2NzNt&hl=en

— 0 —

Formalia
Cavling-prisens hjemmeside`
http://www.journalistforbundet.dk/sw8445.asp

Fundats-tekst: “Cavling-prisen uddeles … til en journalist eller en gruppe af journalister i samarbejde, der i særlig grad har udvist initiativ og talent i det forløbne år.”

Om Google-docs
Jeg har længe ledt efter en god grund til at teste Google-docs. Dette var en oplagt chance, og hvis jeg havde begyndt med et åbent dokument, havde flere nok skrevet direkte med i dokumentet.

Men værktøjet kan anbefales selv om det kan være svært at få font-typerne til at opføre sig ordentligt. Da alting pludseligt forsvandt af en ukendt årsag, var det en fornøjelse at konstatere, at alting er gemt i revisions-historikken.

Indstil også andre webfolk
Husk også Kim Elmose’s (DONA-formanden) opråb om at indstille web-folk. Der må meget gerne komme flere forslag. Skriv dem gerne i kommentar-feltet nedenfor, men bemærk, at jeg ikke kan overkomme mere end at være tovholder på denne ene indstilling.


Retur-dialog til kommentar

@Karin, @Håkon, @Daniel, @Gunnar, @Jon, @Kim – Tak for alle kommentarerne. Når der kommer så megen respons, har den eneste mulige måde været, at jeg læste jeres indlæg, og så skriv videre med egne ord. Et par af jer vil dog opdage, at jeg har kopieret jeres præcise formuleringer, for de øvrige har jeg forsøgt at få argumenterne med. Tak for hjælpen. Det har været en fornøjelse.

18 Comments Tilføj dine

 1. Karin Høgh siger:

  Dorte Toft har helt fortjent at blive nomineret og vinder af Cavling-prisen. Simpelthen fordi hun som den første, danske journalist har benyttet og haft succes med at dyrke disciplinen beat reporting via sin blog.

  Beat reporting er, når man eks. dækker en bestemt branche over lang tid og opnår tillid hos mange forskellige grupper i dén branche og er i stand til at bruge sit netværk, sine læsere og andre inden for den samme sektor til at skaffe historier, udnersøge påstande og efterprøve facts.

  Dorte har selv givet udtryk for, at det var læserne og kommentatorerne på hendes blog, som fik hende til at holde fast i sin undren og sunde skepsis over for den massive modstand, hun mødte fra IT-Factory, Stein Bagger og hans med-skyldige, medvidende og medløbere.

  Pulitzer Prisen er gennem tiderne givet til mange journalister, som bruger beat reporting http://en.wikipedia.org/wiki/Pulitzer_Prize_for_Beat_Reporting

  Dorte Toft er eksempel på, hvordan en blog kan være særligt velgene til at “holde beatet” under dækningen af et stofområde, en branche og en bestemt sag.

 2. God ide. Ville det ikke være en ide, at oprette indstillingen som et projekt i Google Wave?

 3. Docs er nok en bedre ide, så kan alle være med.

 4. Gunnar Langemark siger:

  Det bør vel nok også bemærkes at hun forfulgte sagen på trods af at hun blev retsforfulgt af sagens hovedpersoner.
  At hun forfulgte den til trods for at det bestemt ikke var populært at stille spørgsmålstegn ved “guld-drengene” og de forretningsskikke der prægede tiden lige før finanskrisen.
  At hun bestemt ikke var at regne for en “stjernereporter” på det tidspunkt, men vel nærmest var en slags “nørded” kvinde – og – i nogles øjne – en lidt latterlig figur.
  At hun arbejdede lidt “op ad bakke” alene fordi hun er en af de sjældne kvinder indenfor sit område.
  At hun var – om ikke fuldstændig isoleret, så ret alene om at holde fast i historien. Der var stort set ingen andre journalister der fandt det umagen værd.
  At hun satte en del på spil – i og med at dem hun var oppe imod, sad lige i smørhullet af den branche hun dækkede – og formodentlig kunne give hende problemer fremover, såfremt hun ikke lykkedes med sit forehavende.

  Tak fordi du tager opgaven på dig Ernst. Det er vigtigt. Det er mit indtryk at Dorte ikke er en af de journalister der hænger ud med en masse journalister og er på kram og cocktails med alle og enhver.

  Jeg synes at hun som en ener i dansk presse – repræsenterer noget som bliver mere og mere sjældent. Jeg husker journalister som Nils Ufer fra gamle dage, og mindes med længsel.

 5. Dorte Toft har ihvertfald min stemme, selv om den nok ikke tæller særlig meget…Jeg er desværre for arbejdsramt til at kunne yde noget til projektet, ud over moralsk støtte.

  /lmss

 6. Daniel Bergsagel siger:

  Hej Ernst jeg har to pointer.

  Du skriver:

  Det er rigtigt at Toft har skrevet om IT og erhvervs i mange år. Men det var jo netop hendes evne til at stille det “naive” spørgsmål der gjorde udfaldet.
  Så i stedet for at betone hendes lange erfaring inden for sit stofområde, ville jeg betone hendes evne til på trods af al staffagen at stille kejseren det indlysende spørgsmål. Den evne gør hende til en fremragende journalist og Cavling-kandidat.

  Og så er jeg enig med dig i at pointere hendes dygtige brug af læsere eller community om du vil.
  Normalt vil man mene at researchen bag afslørende journalistik traditionelt foregår skjult. Ikke her. Hvilket som du også er inde på udløste en afgørende kraft i arbejdet.

  Dette er det fremadrettede, kan man sige, i indstillingen.

  I visse kredse er der en bekymring for at demokratiet falder sammen med de store medieorganisationer. Hvordan kan vi dog bilde os ind at en blogger eller et lille team har kræfter til at fastholde et pres mod magtfulde organisationer?

  Jeg deler ikke helt samme bekymring og synes at casen Toft er et godt eksempel på styrken i at dele sin research med sine læsere i stedet for blot en eller to af sine kolleger i en gravergruppe eller nogle håndplukkede kilder.

  Blandt læserne er der sandsynligvis nogle der ved meget mere end dig selv og dine journalistkolleger – ofte en du ikke anede eksisterede og ofte en som er villig til at hjælpe dig.

  Den styrke kan vise sig at være stærkere end kraften i Berlingskes eller Politikens konstruktion, hvis den ellers forvaltes af dygtige journalistiske håndværkere som Dorte.

  (Beklager hvis det blev lidt højtragende til sidst, men det må man vist godt, når det gælder en statue.)

 7. Gunnar Langemark siger:

  Jeg kan kun tilslutte mig dandy7913.

  Det er vigtigt at betone den demokratiske betydning en enkeltstående journalist kan have.

  Det er vigtigt at fokusere på den rolle inddragelsen af læsere har i Dorte Tofts succes.

  Vi må heller ikke glemme at der har været udbredt skepsis blandt ikke mindst journalister, vedr. inddragelse af læsere.
  Det er stadig sådan at de fleste steder har medierne nogle “bloggere” der i virkeligheden er journalister, der skriver “kommentarer” – og nogle kommentarer, der bare er ren ordgejl.

  Dorte Tofts arbejde eksemplificerer hvad de nye medier rent faktisk kan bruges til. Og det er første gang der for alvor er kommet noget unikt ud af det. Noget som de traditionelle medier ikke formåede.

  Jeg ved ikke hvordan det skal formuleres, men som dandy7913 nævner – er Dorthe Toft i stand til at stille spørgsmål de andre ikke stiller. Måske har hun bare ikke behov for at lade som om hun kan tale med om forretninger og teknologi.
  Jeg har – helt uforpligtende – indtryk af at mange IT- journalister er IT- journalister fordi de synes it er cool, men ikke ved så meget om det, at de rent faktisk kan gennemskue hvad der sker.
  I IT-factorys tilfælde var der vrøvl både med det forretningsmæssige og med det tekniske. Dorte havde bidt sig fast i begge dele. Men for en business journalist ville it-delen formodentlig være noget man ikke tog kritisk stilling til, og omvendt for en it-journalist.
  Måske – og her tænker jeg højt – er det kombinationen af kompetencer, der gjorde Dorte Tofts arbejde unikt? Og her spillede læserne en rolle som eksperter. OG som whistle blowers.

 8. Kim Elmose siger:

  Det fantastiske ved Dorte ( disclaimer: hun er min gode ven ) er , at hun ved, hvad hun taler om – og er grundig og kritisk i sin research. Derfor ryster de tunge drenge i IBM, Microsoft og Mærsk Data når hun går dem på klingen. De ved, at hun er inde i detaljen.

  Jeg synes også, at det taler til hendes fordel mht prisen, at hun faktisk var lidt småskeptisk ved blogging som journalistiskværktøj, men med åbent sind gik ind i de nye muligheder: og endte som journalistikkens blogmama .

 9. Jon Lund siger:

  Jeg er enig: Cavling til Dorte Toft. Fordi:
  * Alt det rigtige I andre skriver ovenfor
  +
  * “Dorte Toft har med sit arbejde med afdækningen af IT-factory skandalen i praksis og på forbilledlig vist hvordan en dybdeborende, kritisk, troværdig og væsentlig journalistik kan udfoldes i den digitale tidsalder på den digitale tidsalders præmisser.

  Dorte Toft har med sin journalistik vist vejen frem for en journalistik, der ellers præges af alt for mange overfladiske og hurtigt videre-kolporterede citat-historier; alt for meget ukritisk videreformidling af spin-historier, plantet af etablerede interesser. Ikke mindst på det internet, der dag for dag dominerer nyhedsformidlingen mere og mere i takt med den trykte presses oplagsnedtur og danskernes almindelige og accelerende omfavnelse af internettet som foretrukken medie-platform.

  Dorte Tofts bedrift er, at hun med sin egen tydelige person, sin åbne og inddragende researchproces og sit solide tag om de nye digitale journalistiske værktøjer, har opsnuset, holdt fast i og optrævlet en af de største nyere danske erhvervsskandaler.”

 10. Daniel Bergsagel siger:

  Et par småting var røget ud af mit oplæg. Blandt andet dit citat Ernst.

  Du skriver: “Dorte Toft er en af de få journalister der besidder den rigtige kombination af viden om både IT og erhvervsjournalistik til at kunne stille de rigtige spørgsmål”.

  Og så er jeg lidt ked af at jeg optræder anonymt.

  Vh
  Daniel Bergsagel

 11. Dorte Toft er den direkte årsag til, at etablerede danske medier i dag tager blogs alvorligt. På den måde har hun været med til at løfte den danske mediebranche og journaliststand et par år ind i fremtiden. I dag, er det min påstand, at langt flere journalister bruger nettet aktivt i jagten på væsentlige historier. Blogs, rss, automatiserede søgninger og alerts har været på vej ind i nyhedsredaktionerne længe, men udviklingen fik turbo på efter Stein Bagger historien.

 12. Gunnar Langemark siger:

  Vi ved vist allesammen hvorfor DT skal have prisen. Der er mange gode formuleringer og begrundelser ovenfor.

  Kan vi formulere det så det står lysende klart?
  Jon – din formulering er god, synes jeg.

  Hvem skal vi overbevise?
  Hvad er deres baggrund for at forstå præcis HVOR MEGET DT skiller sig ud fra mængden, og HVOR STOR betydning hun har haft for medieudviklingen i DK?

  Fra Ernsts link til Journalistforbundet:

  Komiteen består af
  Abelone Glahn, Freelance,
  Carsten Ingemann, Freelance pressefotograf,
  Ulla Krag Jespersen, Systime,
  Marianne Nielsen, Ekstra Bladet og
  Kurt Strand, DR

  I virkeligheden er det en MEGET klar og begrænset målgruppe. Det ser fx. ikke ud til at man behøver at understrege at DT er kvinde i en mandeverden. Så langt kan de godt tænke selv.

  Jeg hænger jo ikke normalt ud med (de her) journalister – så: Hvem ved hvilke knapper der skal trykkes på?

  Eller er det FOR målrettet kommunikation (salg)?

 13. Kim Elmose siger:

  @gunnar du behøver ikke at frygte for at komiteen ikke vil få øje på netproduktioner fx med Dorte Toft . Abelone Glahn har flere gange – senest på DONAs 10 års jubilæumsfest sidste fredag – opfordret webjournalister til indstille sig selv og andre webfolk til Cavling for at øge opmærksomheden.

 14. Gunnar Langemark siger:

  Kim. Det er godt. Jeg er også næsten fuldkommen sikker på at Abelone forstår det her.
  Men hvordan vægter de andre det? Hvad er vigtigt for dem? Ser de at der er tale om banebrydende journalistik i ordets egentligste forstand?

 15. Karin Høgh siger:

  Hvor ville det være godt, hvis Cavling-komiteen havde en blog eller et andet forum, hvor man kunne kommentere på nomineringer og udvælgelse og i sidste ende prisoverrækkelse.

  Jeg synes, kommentarerne her på Ernsts blog er så kvalificerede og velbegrundede, så jeg kunne forestille mig, at det kunne have værdi for Cavling-komiteen at lukke lidt op for dialogen om den vigtigste, danske, journalistiske pris.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s