10 erfarne bloggere vil have politisk indflydelse

10 af de mest erfarne IT-bloggere i Danmark har i dag (fredag d. 18. feb.) lanceret superbloggen: “Digitalsyndikatet”. Det er endnu et tegn på, at bloggerne går sammen uden om gamle medier, og det kan påvirke medielandskabet.

Den nye blog er mere ambitiøs end blot at skrive om IT: “Formålet er at levere meninger, analyser og viden”, som kan sætte den digital-politiske dagsorden i Danmark”, skriver initiativtager Christian Schade her til morgen.

Christian Schade er selv en af landets digitale pionerer. Han var således den første journalist, der tilbage i midt-halvfemserne afleverede en Internet-hovedopgave på Danmarks Journalisthøjskole. (Et site for Folketinget – før Folketinget fik en hjemmeside). Siden har han arbejdet hos bl.a. DR, Ingeniøren, Schultz Forlag og Aller.

“Informationsteknologien er på godt og ondt en del af vores kultur og fælles fremtid. Politik finder ikke kun sted på Christiansborg eller nede på kommunen, den skabes også i virksomhederne, i hjemmene, i skolerne, på e-handelssites, på spillekonsollerne, hos teleselskaberne og på hospitalerne. Digitalsyndikatet er en sammenslutning af bloggere, der mener, at vi kan være med til at udfylde den rolle.”

“Vi tager gerne fat om komplicerede tekniske problemer som f.eks. netneutralitet eller følsomme emner som indholdsfiltre i skolerne, men underbygger vores holdninger med information, der gør det muligt at forholde sig til dem,” lyder det første beskrivelse af bloggen.

Første forslag: Internettet skal grundlovsbeskyttes
Af de første indlæg hos Digitalsyndikatet er Christian Schades eget oplæg det mest interessante. Han foreslår en grundlovsfæstet ret til internettet:

“I realiteten kan staten altså lukke for hele samfundet på få minutter. Et sådant redskab har aldrig været i hænderne på den udøvende magt før. Magtbalancen er blevet forskudt. Grundlovens fædre og efterfølgende børnebørn har næppe kunnet forestille sig, at der en dag ville eksisterende en så altomfattende tjenesteydelse, og at den ville ligge indenfor regenringes rækkevidde at kontrollere.

Vi har brug for en ny frihed, der passer til, at vores demokrati er på vej ind i en ny tid. Det er ikke staten, der ejer borgerne, det er borgerne, der ejer staten. Vi har brug for en grundlovssikret kommunikationsfrihed, en ret til at bruge medier, postsystemer og lignende tjenesteydelser uden totalitære indgreb og uden en labyrint af undtagelser og fortolkninger. Vi har brug for den, fordi den er en forudsætning for vores legitimitet, når vi kritiserer tyranner og despoter i andre lande. Så kan de efter min mening aflytte så tosset, de vil, men der må ikke lukkes.”

Superblogs
Jeg har ved nytårstide forudsagt, at 2011 nok bliver året, hvor vi ser en konsolidering af blogosfæren. Nogle af de mest erfarne bloggere er trætte af små læsertal, og de meget små kommercielle muligheder der er i selvstændige blogs.

Derfor vil en del af de bedste gå sammen i superblogs. Det sikrer at sitet jævnligt har nyheder, det vil sandsynligvis øge kvaliteten pga. gruppepresset og dermed kan det presse fagblade og andre mediehuse. De selvstændige bloggere behøver ikke blive tilknyttet et stort medie, hvis de kan klare sig på egen hånd – under eget brand.

Det afgørende er både om læserne flytter med fra specialblade over til superblogs – og om de nye superblogs får så markante profiler med – og så høj en kvalitet, at de gængse medier er nødt til at citere dem. Christian Schades eget indlæg om grundloven burde i hvert fald tages op af andre medier.

Erfarne rotter
Den stiftende blogger-gruppe hos Digital-syndikatet består af en række markante profiler fra den danske IT- og mediebranche.

 • Jesper Balslev
  Digital mediekonsulent, foredragsholder og forfatter
 • Anders Kjærulff Christensen
  Medstifter af P1’s Harddisken, nu Projektchef på Ekstra Bladet nationen!
 • Kim Elmose
  Journalist, blog-pioner og formand for Danish Online News Association (DONA). Webredaktør hos IDA.
 • Abelone Glahn
  Digital iværksætter, forfatter og specialist i netværk og praksisfællesskaber.
 • Mads Kristensen
  Digital pioner, direktør for digital udvikling hos Berlingske Media, tidl. chef hos MSN.dk.
 • Lizl Rand
  Chefredaktør på Q, Tidens Kvinder og Psykologi
 • Christian Schade
  Digital mediepioner og -konsulent med fokus på strategi og ledelse
 • Claus Skytte
  Iværksætter og digital kommunikator, medstifiter af We Love People
 • Bjarne Tveskov
  Digital pioner, konceptdesigner, underviser, skribent og konsulent
 • Henriette Weber
  Strategisk social webkonsulent og forfatter med special i markedsføring

Digitalsyndikatet kan følges på http://www.digitalsyndikatet.dk og @digitalsyndikat

2 responses to “10 erfarne bloggere vil have politisk indflydelse

 1. hejsa
  dit link til deres twitter konto står til @digitalsyndikatet men deres konto er @digitalsyndikat

  ciao,
  Kim Schulz

 2. Hej Kim,
  Tak. Det er straks fixet.

  Ernst

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s