Slut med “Kan du gætte en anonymiseret Kendis”-fotos

I mange år har pressen haft en vane med at bringe anonymiserede fotos, når en kendis-sag var under opsejling. En hurtig pixelering af ansigtet, en skarp rubrik og så på forsiden.

Dermed har avisen kunne indikere, at de har dokumentationen i orden, (når de nu ved, hvem der reelt er tale om) – og læserne har kunnet lege med på identifikations-legen. “Ligner det ikke…?”

Det er typisk sket i sager, hvor der er nedlagt navneforbud, i sager hvor der ikke er faldet dom endnu, eller i sager, hvor sagens alvor ikke berettiger til at nævne navnet på den anklagede.

Andre gange er de anonymiserede billeder brugt til at bringe billeder af ofre i kriminalsager.

Typisk er billederne hentet fra Facebook eller der er tale om arkiv-billeder fra fotobureauer eller mediets egne arkiver.

Men nu går den ikke længere på grund af Google Images.

Lars K. Jensen har på sin blog på glimrende vis demonstreret Google Images Drag-n-Drop funktion. Man trækker et billede hen over søgefeltet, og Google leverer straks en oversigt over billeder, der ligner. Læs indlægget og se Lars’ tilhørende video, der viser hvor nemt det er.

Her er to værktøjer og en så en ting man ikke længere kan:

* Lars viser konkret, hvordan Testimonial-fotos fra Brevguld.dk i flere tilfælde er det rene fup. Billederne er enten stock-photos eller personerne kan genfindes under andre navne i andre lande – hvor blot farven på en sweater er ændret.

* En anden oplagt brug er for fotografer, som hurtigt kan tjekke, om nogen har kopieret/brugt billeder uden at betale eller kreditere.

* Endeligt er det som nævnt slut med at bringe “anonymiserede” fotos som illustration i sager, hvor det reelt ikke er tilladt eller etisk forsvarligt at bringe navnet på en person.

Typisk er der tale om fotos, der tidligere har været bragt i en sammenhæng, hvor vedkommende nævnes med navns nævnelse. Det kan være fotos fra Facebook, LinkedIn og Twitter. Det kan være fotos hentet fra “medarbejder-oversigter” på nettet og fotos hentet fra avisens arkiv.

Til trods for anonymiseringen vil de som regel kunne genfindes uden problemer af Google Images – der så kæder det sammen med navnet. Da Google er et værktøj alle bruger, vil anonymiseringen fra nu af være virkningsløs.

Måske får vi så flyttet omtalen af denne type kendis-sager fra forsiden af avisen til note-spalten, når historien ikke kan illustreres med en gætte-konkurrence.

Nu tror jeg, at vanen med at bringe denne slags fotos er så indgroet – og behovet for at illustrere denne typer af sager er så stort, at vi nok kommer til at se et par eksempler alligevel.

Det bliver så spændende at se, hvordan Pressenævnet bedømmer anonymisering i en digital verden.
– – – 0 – – –

Opdatering: Søndag udvidet med eksemplet på foto-søgning for fotografer og sprogligt gennemskrevet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s