Sådan skriver du din bio på Twitter

Intro: Hvorfor skal du skrive dit fagområde med hashtag i din Twitter-bio? Og Hvad skal man ellers presse ind på de 160 tegn? Det får du svar på i dette blogindlæg.

Der er mange måder at skrive sin Twitter-profil på, men den her liste er til dig, der endnu ikke har fået den udfyldt, eller undrer dig over, hvorfor det skulle være vigtigt.

Anders Lund Madsens bio-profil på Twitter er som manden selv.
Anders Lund Madsens bio-profil på Twitter er som manden selv.

Skriv så jeg kan genkende dig
I arbejdet med Twitterjournalister.dk har jeg haft ”fornøjelsen” af at gennempløje en del tusinde profiler, og det er utroligt så ofte, at det knapt er muligt at finde ud af, hvad folk arbejder med og hvor de arbejder.

Men skriv det – selv om det er tørt, og kedeligt. Det skal bare være der.

Når man skal skrabe følgere sammen bliver man både bedømt på, hvad man skriver – og så hvad der står i ens profil. Uden klar profil skal du ikke forvente at få det store ud af kanalen.

Det er ikke anderledes, end når du til familiefesten bliver spurgt, hvem du så er. Du svarer med profession og arbejdsplads. Først bagefter tilføjer du andre detaljer.

Jeg ved godt, at Anders Lund Madsen (@fedeabe) ikke skriver en meter om, hvad han laver – og i stedet har begået dette lille mesterværk med sin bio:
”Actress, Geek, Fooood-Låååver”

Vi andre, der ikke har vores eget show i primetime på DR1 – og måske heller ikke ejer humoristisk sans, skal måske bare skrive, hvordan vi kradser hyren hjem. Så kan vi måske engang blive hyret til det næste job.


Skriv dit fagområde med hashtags
Twitters egen søgemaskine er ikke fantastisk, men den har fået en sød feature, der gør det muligt at begrænse søgningen til fx ”personer”. På den måde kan du fx søge efter folk, der arbejder med politik ved at søge efter #dkpol – begrænset til personer.

Derfor skal du ganske simpelt skrive dit fagområde med hashtag i din bio.

Hvis man søger på "#dkpol" i Twitters søgefelt - og har hakket af ved "personer" får man automatisk en oversigt over folk, der har brugt det hashtag i deres bio-beskrivelse. Søgealgoritmerne kunne være bedre, men det er en fin måde at finde folk inden for et fagområde som man kan følge.
Hvis man søger på “#dkpol” i Twitters søgefelt – og har hakket af ved “personer” får man automatisk en oversigt over folk, der har brugt det hashtag i deres bio-beskrivelse. Søgealgoritmerne kunne være bedre, men det er en fin måde at finde folk inden for et fagområde som man kan følge.

Her er nogle af de mest oplagte hashtags for journalister:
#dkpol, dktech, dkbiz, #dkfood, #sundpol, #eudk, #udland, #dkkrim, #sldk, #sportdk, etc.

Du finder 100 af de mest brugte hashtags her:
http://prxpress.dk/twitter-liste-over-100-danske-hashtags/

Jeg har selv tilføjet #journalist og #dk. Derudover har jeg tilføjet #dktech og #dkmedier På den måde har jeg meldt mig ind i fire fællesskaber på een gang:
– Danske twitter-brugere
– Journalister på Twitter
– Journalister der skriver om IT
– Journalister der skriver om medier

Indrømmet. Det vil også have en fordel for os i arbejdet med at lave Twitterjournalister.dk. Hvis det bliver udbredt at bruge den feature, så kan vi også udnytte det til at forbedre www.twitterjournalister.dk, hvor vi ofte bliver spurgt, om vi lige kan levere en oversigt over alle journalister der skriver om IT eller finans. Vi har ikke mulighed for at holde øje med, hvilke journalister, der lige nu sidder på hvilke fagområder. Men hvis du selv tilføjer emnet, så kan vi lave en automatisk oversigt.


Husk kontaktoplysninger
Jeg er freelancejournalist, så jeg har en pæn opmærksomhed på, at folk skal kunne få i mig pr. mobil eller mail – og det skal være nemt. Derfor har jeg sat mit mobil-nummer og min mailadresse ind i bio’en.

Jeg har som redaktør også haft fornøjelsen af at skulle finde bestemte journalister, for at hyre dem til opgaver. Desværre sker det ofte, at folk glemmer, at tilføje de to detaljer på deres hjemmeside, på deres blog, på deres Twitter-profil og på kontakt-fanebladet på deres LinkedIn-side.

Når man har været den liste igennem uden resultat, så begynder man uvægerligt at spekulere på om andre journalister, mon kunne løse opgaven.

Lakmus-test: Når man googler dit navn, dukker tlf og mail-adresse så op på de første tre links?

Husk link
Med mindre du er Haiku-mester, kan du ikke presse alle de essentielle oplysninger ind på 160 tegn. Tilføj derfor et link til et site, hvor man kan se mere om dit arbejde, dine interesser og flere kontaktoplysninger.

Jeg bruger meget min Twitter-profil i arbejdssammenhænge, så jeg har linket til min LinkedIn-profil. Tidligere linkede jeg min hjemmeside. Det vigtige er blot, at folk kan læse mere om hvem du er og hvad du kan hjælpe dem med.

Bonus-opgave: Har du husket at linke mellem de forskellige steder du er synlig på nettet: LinkedIn, Twitter, Facebook, Blog, Instagram, Hjemmeside og Flickr. Google kan stadigt godt lide links, og der er ingen grund til at efterlade de folk, der interesserer sig for dig i en blindgyde, som ikke leder videre til flere oplysninger.

Twitter_bio_aeggehoved
Hvis man søger efter Peter Pedersen er der mange resultater på Twitter, men ret lidt at gå efter. Hvilken een er den rigtige? Og ham nederst på listen er helt sikkert ikke den, der får klikket.

Husk foto
Det er den mest oplagte, og alligevel det som mange glemmer. Upload et foto så vi andre kan genkende dig. Det gælder især, hvis dine forældre har døbt dig med et navn, som 123 andre også fik.

Og selv hvis du har et unikt navn, så har et venligt ansigt aldrig skadet. Hvis du stadig er i tvivl, skal du blot vide, at folk på Twitter, der ikke har et foto bliver omtalt som “æggehoveder”.

hvordan kommer man i gang
Gå ind på twitter.com. Du skal bare klikke på det lille tandhjul øverst til højre og vælge øverste menupunkt ”Rediger profil”. 

Du skal bare udfylde fire små felter og uploade et foto. Få det gjort – så du kan glemme det.

Mere om hashtags
Hashtags kan bruges til meget mere end blot at blive nemmere at finde på Twitter. Læs meget, meget mere om det i artiklen “Brug hashtags i din kommunikation.

2 Comments Tilføj dine

  1. Jonas siger:

    Morten Gade har den perfekte bio. Ville ønske det var min. https://twitter.com/mortengade

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s