GoPro og kort-tracking til formidling af orienteringsløb

I min fritid løber jeg en del orienteringsløb. Det er for mig en fantastisk sport, som er langt sjovere end blot at løbe. Udfordringen er at læse kort i fuld fart, undgå fejl og have styr på vejvalget.

(GoPro-kamera til 5 km sprintorientering på Teglholmen i København. Forstør videoen til fuldskærm hvis du bedre vil kunne læse kortet).

Tidligere løb man næsten kun o-løb i skovene, men inden for de seneste par år er by-sprint blevet populært. Det er mere actionfyldt og kan foregå lige om hjørnet. Man bliver øjeblikkeligt straffet for selv de mindste kortlæsningsfejl. Hvis du bommer 1-2 minutter i skovene går det nok, men til en bysprint er konkurrenterne blæst forbi, hvis du ikke har styr på hegn, mure og de forskellige hjørner af bygninger.

Hvordan formidler vi o-løb bedre?
Desværre er orienteringsløb en sport, som er svær at formidle. Set udefra kan man ikke se de vejvalgsdilemmaer løberne arbejder med. Man kan heller ikke se, hvem der laver fejl eller hvem der løber helt perfekt. Sporten er med andre ord ikke særlig tv-egnet. Det gør det også svært at rekruttere nye løbere, når der aldrig er noget i medierne og når klubbernes egen sider er kedelige at se på.

Ovenfor finder I mit første beta-test med at kombinere GoPro-video med kort-tracking. Softwareløsningen hedder RGMapVideo, og den er lidt kompliceret at gå til – men indeholder både billedstabilisering, korttracking og en masse indstillingsmuligheder.

I videoen ovenfor, kan man lære flere ting som løber:
– Man skal konstant læse forud. Ellers bliver man brutalt straffet.
(Her mellem post 3 og 4)
– Det kan være dyrt, hvis man ikke har styr på sine postdefinitioner.
(Her ved post 7)
– Mange små læse-stop giver en hel del spildtid.
(Her ved post 8, 10, 14, 19).


Om teknikken bag
Der er ved at ske nogle fremskridt inden for formidlingen af o-løb . Det skyldes delvist moderne GPS-tracking og GoPro-kameraer.

GPS tracking – viser det skjulte
Selve tracking-delen har været på banen i nogle år, men er ved at få et nyt gennembrud i Danmark fordi Dansk Orienterings-Forbund laver en markant promovering af http://www.o-track.dk, hvor man samler danske løb. (Så vidt jeg kan se er det blot et dansk uddrag af 2DReRunViewer, men det gør ikke servicen dårligere).

Her er tracking fra det træningsløb jeg lavede på Holmen forleden:

Holmen_vejvalg

(Ovenfor kan man se seks løbere, som har taget to forskellige ruter mellem post 26 og 27, og får et godt billede af, at det faktisk kunne betale sig at løbe nord-om selv om det vejvalg startede lidt baglæns).

GoPro – Videoerne vi aldrig fik brugt
Go Pro kameraer har været udbredt i mange år, og på det seneste er der kommet billige kinesiske konkurrenter.

Men i o-sporten er de aldrig slået rigtigt igennem, fordi det ikke giver mening af se løbet. Ikke før man kan kombinere det med at se vejvalgtet. 

Der var VM for veteraner i Danmark i sommers og her blev der lavet et par gode videoer fra Christianshavn/Christiansborg, som jeg lov mig inspirere af et par videoer fra andre lande, blev jeg inspireret til selv at lave en video.

Det viste sig at være lidt sværere end som så.

Kameraet-delen er overkommelig. Det er et klassisk GoPro, men man skal dog sikre sig, at kameraet sidder helt lige. På min første tur sad det skævt, og det gør at man ikke kan holde ud at se på det tiltede billede. Den optagelse blev kasseret.

Software-delen er mere kompliceret. Der findes ikke en nem softwarepakke, man kan installere på fem minutter. Det bedste program på markedet er RGMapVideo, der kombinerer løbevideo med to typer af kort-tracking i hver sit mini-vindue .(Hhv. Strækvisning og Finorientering).

RGMapVideo kræver installation af seks sideprogrammer og hjælpefiler, som skal hentes en stribe forskellige sites (fx. kamera-stabilisering). Samtidigt skal man benytte et særskilt program (QuickRoute) til tracking-delen, hvor man kombinerer en GPX-fil fra ens mobiltelefon eller løbeur med kortfilerne.

Nuvel, jeg brugte det meste af en weekend på opgaven, og det tog et par forsøg før det lykkedes. Resultatet kan ses i toppen af artiklen.

Next step – mere formidling
Denne betatest handlede mest om at få softwareløsningen til at fungere og få nogenlunde brugvar videoside.

Det vil være oplagt at:
– Skære videoen ned i længde, så det ikke er en real-time oplevelse, men 3-5 minutter med de vigtigste pointer. Store del kan skæres ud eller speedes op.
– Lav et speak (eller en subtitling) hvor seeren får mere at vide – fx. om de fejl løberen laver.
– Lave en bedre lydside, måske med en kombination af musik og speak.

I denne betaudgave har jeg ikke ændret lydsiden. Jeg overvejer stadig om jeg skal lægge et speak ind over teksten eller nøjes med et lydtrack og en stribe undertekster. Måske en kombination vil virke bedst. Her modtager jeg gerne input fra jer.

Har du andre ideer, som kan hjælpe med at formidle orienteringssporten? Kom med dit input i kommentarfeltet eller send en mail til ernst@ernstpoulsen.com.

Da der er tale om en beta-udgave, er der stadig et par tekniske ting, som skal justeres. Det kommer i næste eksport af videoen:
– Fra post 1 er trackingen forud med ca. 2 sekunder. (Kræver måske justering i opsætningsfilerne)
– Tracking skal ændres, så den først tegnes mens jeg løber. (Kræver ny kort-eksport)
– Logo for AMOK skal gøres gennemsigtigt (Kræver en tur i Photoshop).

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s