Mobilorientering – En udfordrende team-opgave

Normalt bliver orienteringsløbere sendt alene ud i terrænet for at finde poster ved hjælp af kort og kompas. Det er en fordel for dem, der gerne vil klare udfordringen alene, bl.a. så de ikke føler noget pres.

Men andre er mere socialt anlagt, og vil gerne dele oplevelsen med andre undervejs og motiveres af samarbejde, kommunikation og fælles opgaveløsning.

Derfor har jeg udviklet en ny disciplin, der kan være med til at styrke holdånden: Mobilorientering.

Her skal løberne ikke bare være gode til at læse kort og løbe. De skal først og fremmest  være gode til at lytte til hinanden, modtage instrukser og arbejde sammen om at finde posterne. Det er altid udfordrende – og ender ofte med en masse grin og spas undervejs, og derfor også en masse at tale om efter løbet.

 


Medlemmerne af AMOK – Amager Orienteringsklub – løb det første mobilorienteringsløb i Danmark i september 2019. I videoen ovenfor kan du se, hvordan de modtog udfordringen.

Sådan arrangerer I mobilorientering
Mobilorientering arrangeres grundlæggende som almindelige orienteringsløb, men der er nogle elementer i instruktionen og løbsafviklingen, som kræver at arrangørerne er meget præcise i oplægget.

Før løbet
– Løberne skal medbringe smartphone (og gerne headset).
– De skal have installeret Messenger på telefonen før løbet – og oprettet en konto)

– Deltagerne deles ved ankomsten op i hold på 2-og-2.
– Deltagerne bestemmer, hvem der er “Løber” og “Kortlæser” i første runde. De skifter rolle ved anden bane.
– Det er en god ide, hvis deltagerne opretter videoforbindelse før løbet går igang, så der er mindre fokus på teknikken og mere på løbet og samarbejdet.

Under løbet
– “Løberne” føres en anelse væk, så de ikke kan kommunikere direkte med “Kortlæserne”
– “Kortlæserne” anvises en “hjemmebase” som de ikke må forlade. De må naturligvis heller ikke vise kortet via videoforbindelsen.
– Løbet sættes igang, når kortene udleveres ved hjemmebasen.

– Når “Løberen” kommer tilbage fra første runde, bytter de roller.

– Kortlæseren afleverer sit kort, og den nye kortlæser får 2. bane. (Kortet skal afleveres,  fordi kortlæseren fra første runde ikke må have kort med ud i terrænet.)

Hvordan får du lavet mobilorienteringsløb?
I mobilorienteringsløb udfordres kortlæserne noget mere end normalt, fordi de ikke selv er tilstede i terrænet. Løbsformen egner sig derfor godt til byorientering.

Det er ret essentielt, at banelægningen er afstemt efter løbernes evner. I åbne og difuse områder bliver opgaven med at finde vej ekstra svær. Det samme gælder for finorienteringen, hvor løberen nemt kommer til at være “forud.”

Er du medlem af en orienteringsklub under DO-F, kan du downloade AMOKs instruktion i mobilorientering her.

Vil du gerne have min hjælp til at arrangere mobilorientering eller almindelig orienteringsløb til dit næste firma-event, så lad os tale nærmere om mulighederne. (Mobil: 53 53 73 74.)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s